Λουντμίλα Παβλιτσένκο: η Σοβιετική ελεύθερη σκοπεύτρια που έτρεμαν οι Ναζί


Η Λουντμίλα Μιχαήλοβα Παβλιτσένκο (Lyudmila Mikhailovna Pavlichenko) υπήρξε αναμφίβολα η κορυφαία ελεύθερη σκοπευτής του Κόκκινου Στρατού (δηλαδή του στρατού της ΕΣΣΔ). Αν και ήταν μια γυναίκα που έγραψε ιστορία στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ελάχιστοι γνωρίζουν το βιογραφικό της.

Γεννήθηκε στο χωριό Belaya Tserkov της Ουκρανίας (Ukraine) στις 12 Ιουλίου του 1916. Μετά από τη συμπλήρωση 9 χρόνων στο σχολείο, μετακινήθηκε στο Κίεβο (Kiev) μαζί με τους γονείς της. Στην ηλικία των 14 ετών άρχισε να μαθαίνει σκοποβολή.

Το 1941 η Ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στη Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) και η 25χρονη Λουντμίλα Παβλιτσένκο αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο. Οι αξιωματικοί της στρατολογίας επιμένουν να της δώσουν μια θέση νοσοκόμας αλλά η νεαρή κοπέλα αρνείται. Ζητάει να καταταγεί στο Πεζικό του Κόκκινου Στρατού. Οι αξιωματικοί γελάνε ειρωνικά, αλλά τελικά ικανοποιούν το αίτημά της.

Η Παβλιτσένκο εντάσσεται στην 25η Μεραρχία Πεζικού (25th Infantry Division) που δίνει ηρωικές μάχες εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κοντά στην Οδησσό της Ουκρανίας. Εκεί, η Παβλιτσένκο ξεκινάει τη δράση της ως ελεύθερη σκοπευτής (sniper) και πετυχαίνει τα δύο πρώτα της θύματα. Μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια καταφέρνει να σκοτώσει 187 Γερμανούς. Μετά από την κατάληψη της Οδησσού από τους Γερμανούς, η Παβλιτσένκο μεταφέρθηκε στη Σεβαστούπολη. Οι άριστες σκοπευτικές της ικανότητες δημιουργούν ένα θρύλο γύρω από το όνομά της. Τα κατορθώματά της είναι πολυάριθμα και ο Κόκκινος Στρατός (Red Army) την παρασημοφορεί. Η θρυλική Παβλιτσένκο σκότωσε συνολικά 309 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 36 ελεύθερους σκοπευτές.

Το καλοκαίρι του 1942 ακολουθεί την επίσημη σοβιετική αποστολή στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο αμερικανικός λαός τους επιφυλάσσει υποδοχή ηρώων. Το 1943 τιμήθηκε με το παράσημο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης (Hero of the Soviet Union). Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Παβλιτσένκο ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου και έγινε ιστορικός.

Το 1946 ηχογραφείται στις ΗΠΑ (USA) ένα τραγούδι προς τιμήν της. Το τραγούδι έχει τίτλο “Miss Pavlichenko” και το έγραψε ο θρυλικός αριστερός αμερικανός μουσικός Γούντι Γκάθρι (Woody Guthrie).

Γνωστή ως «γυναίκα θάνατος», η 25χρονη θρυλική υπολοχαγός θεωρείται ηρωίδα λόγω του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε στην αντίσταση κατά των Γερμανών. Μάλιστα, το 2014 κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό φιλμ αφιερωμένο στην Παβλιτσένκο, με τίτλο «Η Μάχη της Σεβαστούπολης», που κόστισε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια και γυρίστηκε στη Σεβαστούπολη το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013.