Φτιάξαμε την μηλόπιτα-ποίηση των αδερφών Τσβετάγιεβα και δεν έχουμε λόγια


Η Μαρίνα και η Αναστασία Τσβετάγιεβα εκτός από κοινό DNA ήταν και οι δυο εξαιρετικές ποιήτριες. Το έργο της Μαρίνας επισκίασε αυτό της Αναστασίας. Είχαν όμως ένα ακόμα κοινό γνώρισμα: ήταν και οι δυο περίφημες μαγείρισσες. Οι θρύλοι της Μόσχας διηγούνται πως οι κύκλοι των διανοούμενων που σύχναζαν στο σπίτι τους έχουν να λένε για τα συναρπαστικά δείπνα τους. Ένας από τους θρύλους αυτούς κάνει ιδιαίτερη μνεία στην περίφημη μηλόπιτα των αδερφών.

Λίγο η περιέργεια για τον θρύλο, λίγο η λαιμαργία μας, δεν αντέξαμε. Ανακαλύψαμε τη συνταγή, προμηθευτήκαμε τα υλικά και μπήκαμε στην κουζίνα. Και αποζημιωθήκαμε με το παραπάνω.

Δοκιμάστε να την φτιάξετε για τους φίλους σας.

Οι επισκέψεις τους θα γίνουν σίγουρα συχνότερες.

 

1 κιλό μήλα

1,5 ποτήρι + 2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1,5 ποτήρι σμετάνα (αγαπημένο γαλακτοκομικό προϊόν στη Ρωσία, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με στραγγιστό γιαούρτι 10%)

150 γρ. βούτυρο

½ κ.γ. σόδα

1κ.γ. ξύδι

1 αυγό

1 ποτήρι ζάχαρη

Εκτέλεση

Τρίβουμε το βούτυρο στο χοντρό τρίφτη και το ανακατεύουμε με 1 ½  ποτήρι αλεύρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε μισό ποτήρι σμετάνα (γιαούρτι) και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε το ξύδι, αφού πρώτα διαλύσουμε σε αυτό τη σόδα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.

Καθαρίζουμε τα μήλα και αφαιρούμε τα σπόρια. Κόβουμε τα μήλα σε σχήμα λεπτού μισοφέγγαρου.

Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί, καλύτερα στρογγυλό, την απλώνουμε καλά, να καλύψει όλη την επιφάνεια και από πάνω τοποθετούμε τις λεπτές φέτες μήλου.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1 ποτήρι σμετάνα (γιαούρτι), αυγό, ζάχαρη, 2 κουταλιές αλεύρι και χτυπάμε ελαφρά το μίγμα. Η κρέμα αυτή θα πρέπει να είναι αρκετά ρευστή.

Καλύπτουμε με την κρέμα τη ζύμη με τα μήλα. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο  φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς και ψήνουμε τη μηλόπιτα για 50 περίπου λεπτά